☰ MENUApp Biserka Selce
Deutsch
Italiano
English
Hrvatski


  • OČI VINODOLA” ILI PRIČA O ŠEST VIDIKOVACA RAZASUTIH DILJEM VINODOLA
Čitavi Vinodol je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije. Jedno je Vinodol doživjeti putujući kroz njega, a drugo ga je sagledati iz »ptičje perspektive«.
Odabrano je šest lokacija vidikovaca, od kojih tri (3) na području Vinodolske općine:
iznad naselja Drivenik – vidikovac "Mahavica",
iznad naselja Grižane/Tribalj – vidikovac "Pridva",
iznad naselja naselja Bribir – vidikovac "Slipica",
te tri (3) na području Grada Novi Vinodolski:
iznad naselja Ledenice – vidikovac "Gradina",
ispod Svibe – vidikovac "Sviba",
te kod Krmpota – vidikovac "Kuk".

  • DRIVENIK
Uz jedan od rijetko sačuvanih frankopanskih kaštela sa kojeg se pruža pogled na sjeverni dio Vinodola smjestilo se malo mjesto Drivenik. Drivenički stari grad nema stanovnika, svi su se preselili u podnožje brijega. Na brijegu su ostali usamljeni kaštel iz 13. stoljeća, župna crkva Sv. Dujma, crkva Sv. Stjepana iz 15. stoljeća, župni dvor i stara škola u kojoj su se školovale generacije Driveničana. U drivenički kaštel nekada se ulazilo pokretnim mostom preko iskopana jarka. Kaštel su branili visoki zidovi, četiri ugaone kule i polukružni bastion.

KAŠTEL
Nekada se u drivenički kaštel ulazilo pokretnim mostom preko iskopanog jarka napunjenog vodom. Veliki četvorinasti prostor branili su visoki zidovi i četiri ugaone okrugle kule i polukružni bastion. Visoko uokolo zidova tekao je drveni hodnik za obranu. Iz njega se ulazilo kroz vrata u ugaone kule, a njima se stepenicama spuštalo u njegovu unutrašnjost. Unutar kaštela bile su stambene zgrade, magazini, podrumi i cisterna za vodu.Drivenik se spominje u Vinodolskom zakoniku iz 1288. godine čiji su potpisnici bili i predstavnici Drivenika.

CRKVA SV. DUJMA
Posvećena je starkršćanskom mučeniku iz 3. stoljeća, biskupu antičke Salone. Drivenička je crkva kao institucija vrlo stara, ali današnja zgrada je iz 19. stoljeća. Na mjestu stare, manje crkve podignuta je nova trobrodna crkva 1821. godine, dok je zvonik kraj nje sagrađen godine 1806. godine. Prema predaji, ispod glavne lađe nalaze se katakombe, u koje se ulazilo iz podruma nekog malenog objekta koji je ranije stajao pred crkvom.

CRKVA SV. STJEPANA
Gotička kapela iz 15. stoljeća s preslicom za tri zvona. Izgrađena je na mjestu starije romaničke crkve iz 13. stoljeća. U crkvi sv. Stjepana nalazili su se tzv. “zlatni” oltari iz 17. stoljeća koji su danas u Muzeju za umjetnost i obrt. Tu je bila i znamenita drivenička Pietà iz 15. stoljeća koja se nalazi u istom muzeju.
Primorska arhitektura, dah tradicije i gostoljubivi domaćini učinit će da se u Driveniku ugodno osjećate, a posebno u vrijeme Vinodolskih ljetnih večeri i koncerata barokne glazbe.

  • Ružica Vinodola
Grižane - Bribir - 12. i 13.08.2011.
U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.
Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla o osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.
Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o novom, interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega stoga što prezentiramo jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domicilnom stanovništvu.
Nakon programa u Bribiru, od 19. do 21.08. natjecanje se nastavlja u Pavlomiru, odnosno na području Grada Novog Vinodolskog.
Turistička zajednica Vinodolske općine i Turistička zajednica grada Novi Vinodolski organizirat će 20110. godine po osmi put manifestaciju RUŽICU VINODOLA, 12. - 20.08.2011.

  • Dani smokav i sportskog ribolova
TRIBALJ  -  26.08. - 28.08.2011.
Turistička zajednica Vinodolske općine organizirat će po šesti put manifestaciju "Dani smokav i sportskog ribolova".
Manifestacija je i prigoda za prikazati smokvu i proizvode od smokve; kolači, smokvenjak-kruh od smokve, pekmezi, džemovi, rakija, sušene smokve, suveniri i sl. kako bi se afirmirala ova gotovo zaboravljena voćka Vinodola.
26.08. Tribalj
– Ethno Hotel Balatura, petak
-18.00 - službeno otvorenje manifestacije „Dani smokav i sportskog ribolova“, Tribalj 2011. - 18.30 - radionica i okrugli stol
-20.00 - Degustacija delicija, slastica i pića od smokve i drugih autohtonih poljoprivrednih proizvoda
27.08. Tribalj, jezero, subota
- 08.00 - 14.00 - početak ribolovnog natjecanja
- 13.00 - 20.00 - sajam smokve i proizvoda od smokve - izlagači s područja Primorsko-goranske i Istarske županije, raku art show (keramika), suveniri ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, domaća jela i slastice
- 18.30 - kulturno-umjetnički program
- degustacija autohtonih specijaliteta od smokava; pekmezača od smokava i čaj od lavande i matičnjaka (melisan-za bolji san)
28.08. Tribalj, jezero, nedjelja
- 12.00 - službeni kraj ribolovnog natjecanja i službeno proglašenje pobjednika ribolovnog natjecanja (uručenje nagrada i prigodnih poklona)

  • Adrenalinski park Crikvenica

Adrenalin park nudi vam jedan potpuno novi turistički sadržaj.

U parku ćemo prelaziti sa stabla na stablo povečavajući razinu adrenalina u krvi, naučit ćemo Vas kako se na siguran način premijestiti sa mjesta na mjesto koristeći razne prolaze (mostovi, platforme, viseći mostovi i slično). Adrenalinski park pruža vam obilje noviteta u svladavanju različitih vježbi na stablima.

Staza na 1 metar visine je dizajnirana posebno za djecu. Darujte vašoj djeci trenutak pun zabave i avanture.

Adrenalin park sastoji se od visećih staza integriranih u šumi.

Instalacija čeličnih sajli, špaga i platformi u drvu postavljenih na 1, 5 i 8 metara visine omogućuju korisnicima realizaciju u potpunoj sigurnosti a potrebna vam je samo ravnoteža, koncentracija i malo tjelesne kondicije te dobro raspoloženje.  • Staro naselje Kotor Crikvenica

Staro naselje Kotor - Smješteno na brdu ponad Crikvenice, arheološki ostaci pokazuju da je bilo naseljeno još u doba Ilira. Godine 1776. naselje je izgorjelo u velikom požaru, a vecina stanovništva preselila se bliže moru. Danas je ruševan i napušten.

Selce

Mjesto ima stogodišnju turističku tradiciju. Prvo je morsko kupalište otvoreno davne 1894. pa se ta godina i drži početkom turizma. Selce je gradić sa sačuvanim primorskim izgledom i razvijenom turističkom ponudom smještaja (hoteli, auto kampovi, sobe), uređenih – uglavnom šljunčanih plaža; lučica za čamce, slikoviti lungomare.

Kapela Sv. Josipa - Prvotno je bila svetište barokne jednobrodne crkve sv. Katarine. Crkveni oltar, nekad glavni oltar barokne crkve sv. Katarine, sagradili su Jacopo Businello i Antonio Capovilla pod utjecajem venecijanskih majstora koji u ovim krajevima grade barokne 'zlatne oltare'.

Župna crkve Sv. Katarine - Sagrađena je 1888. godine u stilu visokog historicizma. U crkvi se čuva i barokni relikvijar s moćima sv. Katarine.

'Toč' - Mlin za masline - Posljednji selački toč sagrađen je od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina, vjerojatno u XVIII. stoljeću. Sadrži monolitni kameni kotač, prešu za cijeđenje, te 'kamenice', kamene posude za čuvanje ulja i raznovrsne drvene posude. Danas je to zanimljiv i vrijedan spomenik maslinarstvu.

Kapela Sv. Katarine - Nalazi se u skrovitom zelenilu malenog parka. Pretpostavlja se da potječe iz doba predromanike.